Sömn & viktminskning
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Sömnen har en väldigt stor betydelse för viktnedgången.
De som sover mindre än 7 timmar per natt är oftare överviktiga, och de som sover mer går ned mindre i vikt. Det innebär alltså att en fungerande sömn har väldigt stor betydelse för viktnedgången, och för många kan det vara helt avgörande för huruvida man lyckas gå ned i vikt eller inte.
Många har dock svårt att sova, av olika anledningar, och att sova mer eller bättre är lättare sagt än gjort. Här kommer vi att gå igenom det mest grundläggande för att få en fungerande sömn, och för att få tillräckligt med sömn varje natt. Vi kommer även att gå igenom hur sömnen påverkar hälsan i övrigt.
Sömn viktnedgång
Viktminskning och sömn hänger alltså ihop väldigt mycket, så för den som har problem med såväl vikten som sömnen kan det vara en bra idé att först fokusera på sömnen. Genom att få den att fungera bättre blir det enklare att gå ned i vikt.
Det finns flera orsaker till att sömnen påverkar vikten, men en anledning är att även hjärnan blir trött när man sover dåligt, vilket gör att man tar sämre beslut och får svårare att stå emot frestelser. Man kan även känna att man behöver lite godis, läsk eller annat för att bli piggare efter för lite sömn.
Tillräckligt med sömn hjälper dig att stå emot onyttigheter, och det kan också göra att du orkar träna mer och hårdare eftersom du är mer utvilad och piggare.
Djupsömn per natt – så mycket behöver du
Sömnbehovet är förstås individuellt, men man brukar säga att de flesta vuxna behöver 7-8 timmars sömn per natt. Man har också sett att de som sover mindre än 7 timmar per natt oftare är överviktiga, än de som sover mer än 7 timmar.
Även djupsömnen kan ha betydelse. Sömnen har fem olika stadier: Insomning, bas-sömn, djupsömn, fortsättningen av djupsömnen och REM-sömn. Djupsömnen står alltså för en stor del av sömnen, och det är där vi börjar drömma. När djupsömnen fortsätter så är kroppen i sin djupaste medvetandenivå och återhämtningen är i full gång i hjärnan samtidigt som kroppstemperatur, hjärtfrekvens, blodtryck och andningsfrekvens sjunker mer.

Vi behöver minst 2 timmars djupsömn per dygn, och vanligtvis varar den mellan 3 och 4 timmar. Sover du mindre än 5 timmar per natt så kan du även ha problem med djupsömnen, eftersom du då inte hinner få tillräckligt med djupsömn. Får du för lite djupsömn någon gång ibland så är det ingen fara, eftersom hjärnan oftast tar igen det nästa natt om du sover längre då.
Så sover du bättre

Sömn och hälsa
Sömnen påverkar hälsan på många olika sätt. Att sova bra, och tillräckligt, kan minska risken för flera sjukdomar och får dig att må bättre. Det är alltså inte bara vikten som påverkas av din sömn, utan nästan allting. Hjärnan fungerar bättre, du blir piggare och gladare, du får lättare att komma ihåg saker, lättare att lära dig saker, oro och ångest kan minska och så vidare.
Men självklart handlar det inte enbart om att sova tillräckligt många timmar, utan även om att sova bra. Att ha problem med sömnen behöver inte innebära att man har svårt att somna eller sover för lite, utan det kan även handla om orolig sömn. Om man sover oroligt, vaknar för tidigt, har svårt att somna eller har andra problem med sömnen så finns det mycket man kan testa för att förbättra sin sömn. Om ingenting fungerar kan man även få hjälp av sin läkare – och det är viktigt att ta hjälp om man behöver det, eftersom sömnen är viktig på många olika sätt. KBT behandling brukar ha lyckade resultat, men ibland kan man även behöva sätta in antihistaminer, melatonin eller andra läkemedel.
Sömn och stress
Du har säkert redan förstått att sömnen hänger ihop med många olika saker och påverkar många olika områden – allt från energinivå och beslutsfattande, till humör och vikt. Stress och sömn hänger också ihop väldigt mycket, på flera sätt. Dålig sömn kan göra att vi lättare blir stressade, men det är minst lika vanligt att man sover dåligt på grund av stress.
Här kan det förstås vara svårt att veta vad som beror på vad – om det är dålig sömn som gör att man känner sig stressad, eller om man sover dåligt för att man är stressad. Det bästa är förstås att ta reda på vad som är orsaken, och jobba med det. Om stressen förstör sömnen så bör man förstås försöka jobba med det, för att kunna sova bättre. Om det däremot är den dåliga sömnen som gör att man känner sig stressad så är det i stället sömnen man ska jobba med, för att minska stressen.
Är man osäker på vad det är som orsakar vad så är det ofta en bra idé att försöka förbättra sömnen, men självklart även försöka stressa mindre och hitta tid för återhämtning om det är möjligt. Även om orsaken till den dåliga sömnen är att man är stressad och man i stället väljer att fokusera på sömnen, så kan man lyckas förbättra sömnen och på så sätt klara av stressen bättre – men för att kunna sova ännu bättre och må bättre överlag så måste man förstås även ta tag i stressen.
Bästa tyngdtäcket – sov bättre med tyngdtäcke
Ett tyngdtäcke kan hjälpa den som har problem med sömnen, men det kan även minska stress, oro, värk och smärta. Även om tyngdtäcke inte fungerar för alla så hjälper det väldigt många, och det kan användas vid såväl lättare som svårare besvär. Vikten på tyngdtäcket väljs utifrån din egen vikt:
Om du väger 40-60 kg ska tyngdtäcket väga 5 kg, om du väger 60-80 kg ska tyngdtäcket väga 7 kg, om du väger 80-95 kg ska tyngdtäcket väga 9 kg, om du väger 95-120 kg ska tyngdtäcket väga 11 kg och ett tyngdtäcke på 13,6 kg passar för två personer med dubbelsäng.
Tyngdtäcke i 7 lager med glaspärlor
Tyngdtäcket finns i 5 kg, 7 kg, 9 kg och 11 kg
Detta tyngdtäcke finns i fyra olika vikter: 5, 7, 9 och 11 kg. Tyngdtäcket kan hjälpa dig med snabbare insomning, oro och ångest, ökad sömnkvalitet och trygghetskänsla samt för att frigöra det läkande må-bra-hormonet oxytocin.
Det här tyngdtäcket håller en väldigt hög kvalitet, och är mycket hållbart. Det är framtaget för att hjälpa dig att må bättre, men också för att hålla bra och under en väldigt lång tid.
Tyngdfilt 7 kg med glaspärlor
Det här är egentligen inget tyngdtäcke, utan en tyngdfilt som passar perfekt att använda i soffan när du behöver slappna av. Filten väger 7 kg, och den omfamnar dig på ett tryggt sätt och gör dig avslappnad.
Denna tyngdfilt kan användas ångest, oro, värk och smärta och den kan ha en god effekt vid såväl lättare som svårare besvär. Filtens omfamnande egenskap frigör må-bra-hormonet oxytocin, vilket gör att den även kan hjälpa vid depression, och den kan få stresshormonet i kroppen att minska.