8 viktigaste hälsoeffekterna av att dricka Kombucha

Kimbucha hitta vart du kan köpa superdrycken här

Kombucha har blivit omåttligt populär, men är ingen ny fluga, utan en hälsodryck som funnits i århundraden.

Jag själv kom i kontakt med Kombucha då jag var nere på Hemköp och handlade mat. Först när jag såg att det var lite alkohol, mindre än 0.5 förstod jag att det var någon form av dryck. I detta inlägget tänkte vi gå in lite mer på 8 av de viktigaste hälsoeffekterna av att dricka superdrycken Kombucha!

Kombucha smaksatt ingefära

Vad är egentligen Kombucha och vart kommer den ifrån?

Legenden säger att denna mystiska dryck även kallad livets elexyr eller odödlighetens te först konsumerades av kejsaren Qin Shi Huang i Kina.

Kineserna var en av de första civilisationerna som erkände hälsofördelarna med kombucha. Vi kan gå tillbaka 2000 år, men vissa hävdar upp mot 5000 år.

I Ryssland har även Kombuchan funnits länge. Det har hittats texter om Kombuchasvampar för mer än 2000 år sedan både i Ryssland och i Östeuropa.

Smaken är unik och god, lite åt cider hållet. Oavsett om du dricker kombucha för alla dess påstådda hälsofördelarna eller bara för att du njuter av smaken av den jäsade tedrycken, så återfinns kombucha med stor historia som har med människors hälsa att göra.

scobysvamp eller kombuchasvamp

Kombucha är levande jäst bakteriekultur, fermenterat te, gjord på en speciell svamp. Kombuchan kan lite jämföras med odlad yoghurt, kefir, kimchi och surkål. Traditionellt är Kombuchadrycken en kolsyrad dryck med levande mikroorganismer.

Kombucha tillverkas genom att brygga ihop socker, svart eller grönt te med kombuchasvampen. Scoby används vilket är en förkortning för symbiotisk kultur av bakterier och jäst (symbiotic culture of bacteria and yeast). Scoby är alltså själva den jäskulturen som används för att fermentera teet.

Vi kommer gå in mer på hur du kan brygga din egna Kombucha lite senare i detta inlägget, men det kan vara bra att känna till att Kombuchan alltid innehåller liten mängd alkohol, så att köpa den färdigproducerad och reglerad är bästa alternativet för att hålla kontroll på att alkoholmängden är under 0.5%.

Köpa Kombucha

Köpa Kombuchadryck kan du göra både i välsorterade hälsokostbutiken, livsmedelsbutiker och självklart online. Svenskt Hälsokost har en mycket intressanta varianter av Kombuchadrycker som vi kan rekommendera.

8 viktigaste hälsoeffekterna med Kombucha

1. Använd Kombucha som detox och avgiftningskur

Kombucha är känd för att förbättra leverns funktioner och hjälper till med att avgifta kroppen naturligt.

Glukonsyra i kombuchan hjälper levern att bryta ner  tungmetaller och andra giftiga ämnen som kommer in i blodet, vilket leder till att de stängs ute från kroppen.

Det fantastiska med att dricka kombucha är hur kambuchan eliminerar alla oönskade gifter från tarmen. Kombuchadryckens probiotiska karaktär förbättrar din tarmcells hälsa, ökar din immunfunktion och minskar risken för allergi och kroniska sjukdomar. C-vitamin, essentiella salter och andra vitaminer finns naturligt i sura livsmedel som kombucha, vilket hjälper dig att bygga upp den anti-allergiska immuniteten ytterligare.

2. Gå ner i vikt med Kombucha

Kombucha kan innehålla mycket socker, men ibland är det ett bättre val än andra sötade drycker.

Probiotikan i Kombuchan förbättrar matsmältningssystemet, vilket gör att bearbetning av proteiner och fetter går snabbare. Dessutom dämpar Kambuchan aptiten och hjälper därmed till att få bort det förrädiska småätandet. Med andra ord kan kombuchan hjälpa er med att gå ner i vikt snabbt.

3. Få ordning på magproblem och tarmarna, samt matsmältningen

Det finns bevis på att kombinationen av organiska syror, polyfenoler, enzymer och probiotika i kombucha kan främja ett hälsosamt matsmältningssystem och lugna en upprörd mage. Probiotika, ibland kallad “goda tarmbakterier”, kan hjälpa till att avskräcka eller råda bot på problem som IBS, diarré och förstoppning.

En frisk mänsklig kropp har tre till fem kilo fördelaktiga bakterier och mikrober (kallas “mikrobiomet”), men mikrobiomet kan tappas av stress, alkoholanvändning, antibiotika och andra skadliga organismer. Genom att dricka den fermenterade drycken kombucha kan du hjälpa till att fylla på med tarmbakterier som tidigare gått förlorade.

4. Minskar risken att få cancer

Det kommer fler och fler studier som talar för att kombuchan kan göra så att risken för cancer minskas.

Källa:

Studie 1 

Studie 2 

En studie från 2008 fann att kombucha hjälpte till att förhindra tillväxt av cancerceller. Ytterligare forskning under 2013 visade att kombucha minskade överlevnaden av cancerceller. Båda studierna tyder på att kombucha kan spela en tydligt roll i att behandla eller förebygga cancer.

Det är dock viktigt att notera att dessa studier tittade på effekterna av kombucha på cancerceller i ett provrör. Mer forskning behövs för att se om människor som dricker kombucha har en minskad risk att utveckla cancer.

5. Kombucha kombineras väl med grönt te

Grönt te är en av de hälsosammaste dryckerna på planeten.

Detta beror på att grönt te innehåller många bioaktiva föreningar, såsom polyfenoler, som fungerar som kraftfulla antioxidanter i kroppen.

Kombucha gjord av grönt te innehåller många av samma växtföreningar och forskning visar att grönt te kan öka antalet kalorier du bränner och minskar magefettet. Du förbättrar även kolesterolnivåerna och håller konstroll på blodsockernivåerna 

Forskning visar också att grönt te minskar risken för prostatacancer, bröst och tjocktarmscancer.

Källa: 1, 2

6. Döda bakterier med Kombucha

En av de viktigaste substanserna som produceras under jäsning av kombucha är ättiksyra, som också finns rikligt med ättika.

Liksom polyfenoler i te kan ättiksyra döda många potentiellt skadliga mikroorganismer.

Kombucha gjord av svart eller grönt te har starka antibakteriella egenskaper, särskilt mot infektionsframkallande bakterier och Candidasvamp.

7. Minska risken att få hjärtsjukdomar

Hjärtsjukdom är världens främsta dödsorsak.

Råttstudier visar att kombucha kraftigt kan förbättra två markörer för hjärtsjukdomar, ”dåligt” LDL och ”bra” HDL-kolesterol, på så få som 30 dagar.

8. Hantera diabetes med Kombucha te

Typ 2-diabetes drabbar över 300 miljoner människor i världen och kännetecknas av höga blodsockernivåer och insulinresistens.

En studie på diabetiska råttor fann att kombucha saktade ned matsmältningen av kolhydrater, vilket minskade blodsockernivån. Det förbättrade också lever- och njurfunktionen.

Källa: 1

Tips! Du kanske även är intresserad av alla hälsofördelar med nigellafrön

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *