Massage hemma

massage hemma
Det finns få saker som har så många positiva effekter när det gäller hälsan, som massage, och som samtidigt är så enkelt. Även om många främst går på massage för att det är skönt och avslappnande, så finns det faktiskt väldigt många hälsofördelar med massage.

Massage ökar till exempel blodcirkulationen, och kan tack vare det dessutom sänka blodtrycket på sikt. Utöver det så stärks immunförsvaret, stress motverkas, spänningshuvudvärk kan lindras och förebyggas, stelhet i muskler och leder minskar, endorfiner frigörs och ångest och depression kan minska.

Och det här är ändå bara ett fåtal exempel. Det kan dock vara bra att tänka på att det finns många olika varianter när det gäller massage. Även om all massage har många fördelar, så kan vissa varianter ge större effekt när det gäller specifika fördelar. 

Några av alla de metoder som finns är:

Svensk massage

Den vanligaste metoden i västvärlden, och den metod det finns mest forskning kring.

Denna metod förbättrar blodcirkulationen, löser spänningar i musklerna och skapar en bättre balans mellan muskler och skelett.

Thaimassage

Thaimassage är en populär metod, och den består av både stretchning och djupmassage.

Här använder massören även armar, armbågar, knän och fötter och en del ställningar under massagen påminner om yoga.

Taktil massage

Denna metod är baserad på beröring, för att öka kroppens produktion av hormonet oxytocin

Arteriell cirkulationsmassage

Den här metoden påverkar det autonoma nervsystemet att reflexmässigt stimulera blodflödet i kroppen. Metoden används för att förbättra blodcirkulationen.

SCS, Strain & Counterstrain

Med den här metoder placerar man en spänd muskel i ett lågaktivt läge så att nervsystemet kan hitta tillbaka till sin normala funktion. Denna metod används vid skador, låsningar och smärttillstånd.

Lymfmassage

Lymfdräneringsmassage är en form av mild massage som uppmuntrar rörelsen av lymfvätskor runt kroppen och passar alla. Speciellt passar denna massageform bra om man lider av trötthet eller domningar. Lymfmassagen stimulerar lymfsystemet så att överskottsvätska och slaggprodukter förs ut effektivt från kroppen.

Se vårt inlägg om vibrationsplattor som visat sig fungera mycket bra för lymfsystemet här!

Några andra fördelar med massage i allmänhet:

  • Förbättrar koncentrationsförmåga
  • Kan ge bättre självförtroende
  • Sömnen förbättras och sömnproblem minskar
  • Det ger lugnare och djupare andning
  • Kan motverka förstoppning
  • Lindrar träningsvärk
  • Ökar kroppens allmänna välbefinnande
  • Förbättrar humöret
  • Bra för huden och håret

Om du dessutom tränar så finns det ännu flera anledningar att få massage regelbundet. För att ge några exempel så kan det påskynda återhämtningen, motverka inflammation och förebygga skador. Att det ökar blodcirkulationen är även en fördel för dina muskler och lungor, och gör att du kan pressa dig själv lite hårdare.

Dessutom hjälper massagen till att minska träningsvärken.

massage

Det finns alltså många anledningar att få massage regelbundet, och för bäst effekt så bör massagen ske just regelbundet också. Men det här är förstås lättare sagt än gjort. Att gå på massage ofta kan bli väldigt dyrt i längden, och även tidskrävande. Finns det någon hemma som kan ställa upp och ge en massage med jämna mellanrum så kan det förstås vara ett alternativ, men det är sällan man har sådan tur.

Som tur är finns det många massageprodukter och massageverktyg som kan hjälpa till. 

Allt från massagekuddar till massagepistoler och TENS-apparater, och allt däremellan. Med en sådan produkt kan du få massage precis så ofta du vill och behöver, och den regelbundna massagen kommer med stor sannolikhet att ge god effekt. Med en massageprodukt så kan du dessutom spara både tid och pengar.

Massageprodukter och Massageverktyg för hemmabruk

Massagekudde

flowlife massagekudde

Flowlife Flowpillow Heat

Den här fantastiska massagekudden har flera fördelar. Den har infraröd värme, vilket kan öka effekten – speciellt vid värk. Den har fyra roterande massagekulor som ger en massage som faktiskt påminner om riktig massage, till skillnad från de produkter som enbart vibrerar. Den här massagekudden passar lika bra vid värk och stelhet, som när du bara vill ha en skön massage och lite avslappning.

Massagekudden kan användas på hela kroppen, och den är liten och smidig och kan enkelt placeras där den behövs. Du kan använda den i soffan, i sängen, på golvet, i bilen eller vart du vill. En annan stor fördel är att den är sladdlös – du laddar enkelt upp den och kan sedan använda hur och vart du vill utan någon besvärlig sladd. Denna massagekudden har fått mycket bra recensioner!

Massagekudde Massagevännen Future PRO

Även denna massagekudden är värd att kika in. Den är trådlös, har infraröd värme och lång användningstid på hela 1,5 timme. Perfekt för användning på olika kroppsdelar. Med Massagevännen Future Pro får du revolutionerande massagetummar och Tre högeffektiva program med valbara hastigheter.
massagekudde future pro

Fotmassage hemma

fotmassage hemma från beurer

Beurer Fotmassage FM 90

Om det är en skön fotmassage du vill ha, då kan det här vara rätt val för dig. Oavsett om du har värk i fötterna, är trött i fötter och ben efter en lång dag eller bara vill ha en avslappnande fotmassage hemma så kan den här massageprodukten hjälpa dig.

Denna fotmassage erbjuder både shiatsu och tryckluftsmassage, och den har även värmefunktion. Det sistnämnda är perfekt om du ofta är kall om fötterna, eller om fötterna är kalla efter en vinterpromenad. Det finns tre olika massageprogram, så att du alltid kan få en perfekt fotmassage.

Infraröd Massageapparat

Beurer Infraröd Massage MG 80

Den här smarta massageapparaten ger en djupgående och kraftfull massage med infravärme. Den kan användas hemma, eller tas med på resan. Den har ett greppsäkert handtag som är ergonomiskt, och den har en variabel hastighet.

Här kan du dessutom välja mellan två olika massagetillbehör för att få en annan effekt, eller lite variation. Den här massageapparaten kan användas överallt, och det är inga större problem att nå till exempel ryggen.

Massageolja

co gerd massageolja

C/O Gerd Massage Oil

Om du har turen att få massage av någon hemma, eller masserar dig själv, så behöver du istället en riktigt bra massageolja. Den här finns i två varianter, Harmony och Deep. Den första passar till lugnande massage, och är återfuktande.

Deep har istället många fördelar, inte minst vid smärta. Den passar bra vid djupgående massage och lindrar stela och ömma muskler. Dessutom innehåller den extrakt av arnica som har en lätt värmande effekt på huden.

Digital tens/ems-enhet med värme

tens/ems värmefunktion

Beurer Tens/EMS EM 59

Om du inte redan känner till TENS så är det dags att bekanta dig med detta nu. TENS har nämligen oändligt många fördelar och erbjuder både smärtlindring och avslappning – helt utan biverkningar.

Denna maskin erbjuder, förutom TENS, även EMS och värmefunktion. De svaga elektriska impulserna får din kropp att utsöndra sitt eget smärtförsvar – endorfiner. På så sätt lindras smärtan, men den kan även användas för avslappning eller återhämtning.

Här finns 64 förprogrammerade program att välja mellan, och dessutom 6 stycken programmerbara program. Du kan välja mellan TENS/EMS och värme, enbart TENS eller enbart värme.

Massagepistol

flowgun massagepistol

Flowlife Flowgun Go!

En massagepistol är effektiv oavsett om du vill öka blodcirkulationen, behöver avslappning eller för smärtlindring. Denna massagepistol ger 2800 slag per minut, och erbjuder fem olika vibrationsnivåer.

Denna massagepistol är liten och smidig, och därför enkel att använda. Den är även enkel att ta med på resan, och den kan användas på i stort sett alla delar av kroppen – låren, armarna eller nacken till exempel.

Avancerad Massagepistol

hyperice hypervolt massagepistol

Hyperice Hypervolt Plus – Avancerad massagepistol

Om du är ute efter en unik massagepistol som är av mer avancerad kaliber så rekommenderar vi Hyperice olika massagepistoler. Denna är lite dyrare, men kostar under 5000 kronor.

Den är 30 % kraftigare effekt och 5 massagehuvuden, samt 3 kraftnivåer.

En perfekt massagepistol för främja blodcirkulationen och bli av med träningsvärken.

Massagepistolen använder en patenterad teknik som kallas Quiet Glide-teknologi.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *