Padeltennis och viktnedgång

padelracket

Intresset för viktnedgång har på senare tid skjutit i höjden. Detta beror i stor utsträckning att det blivit väldigt klart att folkhälsan inte riktigt är så bra som den borde.

I tider då över hälften av den genomsnittliga befolkningen lider av övervikt eller fetma så har många valt att göra slag i saken och ta kontroll över sin vikt. Men det är många som är osäkra över hur man på bästa sätt förenar nytta med nöje. I detta hänseende så har padeltennis blivit ett populärt val, eftersom det förenar fysisk aktivitet med nöje.

Numera så utövas padeltennis av ett stort antal personer runt om i världen, och anses vara en av de snabbast växande och enklaste sporter att ta del av. Låt oss därför ta en titt på padeltennis och hur man på bästa sätt gör det till en given del av ens resa mot viktnedgång.

Många anser att STIGA har de absolut bästa padelracken.

Klicka här för att se STIGAS utbud av allt inom padeltennis!

stiga padelracket

Vad är padeltennis?

För svenskarnas del så är padeltennis en förhållandevis ny företeelse. Mycket på grund av sporten fick sitt svenska genombrott under senare halvan av 1990-talet. Men dess historia sträcker sig längre bak än så, även om historiken i viss utsträckning är dold i dunkel.

Sporten har kommit att bli förknippad med Latinamerika och Spanien, och generellt sett anses det att det var i dessa två länderna som den populariserades under 1960- och 1970-talen. Mycket på grund av att Mexikanen Enrique Corcuera och Spanjoren Alfonso of Hohenlohe-Langenburg gemensamt skapade grunderna för vad som kommit att bli modern padeltennis.

Men vad handlar padeltennis egentligen om?

Se Jonas Björkman testa på padeltennis

Padeltennis är en racketsport som utövas med hjälp av så kallade padelracket. Den har en hel del gemensamt med tennis, men är anpassad för att spela på mindre ytor. Därför utövas den i vanliga fall på en spelplan motsvarande en tredjedels tennisbana.

Även om det går att spela en mot en så är det avsevärt mycket mer vanligt att padeltennis spelas två mot två. Poängsättningen motsvarar vanligtvis vad som förekommer i tennis, och övriga regler kan variera beroende på vilka som tillämpas.

Numera är det en populär sport världen över, och tack vare ett stort antal internationella arrangemang så har intresset för sporten ökat något enormt.

Enligt den halvofficiella organisationen Padel Academy så spelas padeltennis numera av hela åtta miljoner människor runt om i världen. Då en stor del av spelarna har tillkommit sedan 2010 har det kommit att anses vara en av världens snabbast växande sporter.

Leder det till effektiv viktnedgång?

Precis som tennis så är padeltennis en fysiskt krävande sport. Men utanför det professionella utövandet har man så klart möjligheten att själv sätta ribban för hur högt tempot ska vara.

Då man sällan vilar i någon större utsträckning under matchen så säkerställer det att man hela tiden håller hög puls. Den ökade pulsen är i stor utsträckning vad som leder till att kroppen såväl frigör fettdepåer och förbränner den mat som man har ätit.

Padeltennis, vid sidan av tennis, anses ofta vara en av de sporter som leder till att kroppen omsätter förhållandevis många antal kilokalorier per timme. Något som gör padeltennis till ett särskilt bra alternativ för viktnedgång är att det även är oerhört roligt att spela.

På det stora hela så måste man verkligen anstränga sig för att inte gå ned i vikt om man väljer att spela padeltennis. Detta är något som väldigt många personer har fått erfara. Och något som gör det ett väldigt bra val om man letar efter en sport att ha som hobby.

Finns det andra fördelar med padeltennis?

Även om de kardiovaskulära fördelarna är väldigt omfattande så finns det även en hel del andra positiva saker med padeltennis. Padel innebär så klart bra träning för hela kroppen.

Med regelbunden utövning kan man vara säker på att förbättra sin styrka, uthållighet och även bygga muskler. Något som även är oerhört viktigt, men sällan nämns, är att denna sports sporter även stärker benstommen och motverkar benskörhet.

Många märker även hur deras reaktionsförmåga och allmänhälsa förbättras vilket i kombination med viktnedgång skapar väldigt bra förutsättningar för ett långt och hälsosamt liv.

Då det är är väldigt ovanligt med allvarligare skador är det även på många sätt en väldigt skonsam syssla. Därför är den minst lika populär bland äldre som bland yngre personer.

Få andra sporter når den nivå av kravlöshet, nöje och fysisk gynnsamhet som padeltennis. På så sätt är det en unik sport som kan säkerställa nytta och nöje under hela livet.

Ett riktigt bra val för den som vill uppleva hur vare sig viktnedgång eller ett hälsosamt liv behöver vara tråkigt!

När vi ändå är inne på paddel, varför inte kika på vårt inlägg om paddelbrädor?

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *