Lös hud efter viktminskning | Få slät hy efter viktnedgång

slät hy efter viktminskning

Du har gjort allt för att gå ner i vikt – kört hårt på gymmet, gått igenom flera dieter och kanske till och med bantat – och nu när du äntligen har lyckats upptäcker du att din ny inte är lika slät som förut. Dina knän är rynkiga. Huden sitter inte tillräckligt fast p musklerna. Käklinjen känns alldeles för mjuk. Och magen ska vi inte bättre prata om alls.

Men vad ska man göra? Vad hände med huden och vad kan man göra för att återställa dess naturliga släthet?

Innehållsförteckning

Lös hud kommer inte att försvinna av sig själv

Har du någonsin funderat på varför barn har en sådan slät hud som de har? Det beror på en hög halt kollagen och elastin som vuxna har mycket mindre av. Och därför blir det svårt att krympa lös hud utan medicinskt ingripande då man redan är vuxen.

Faktorer som påverkar hudens elasticitet

lös hud
 • Ålder – ju äldre man blir, desto mindre kollagen och elastin kroppen tillverkat. Och mindre kollagen liknas med mer lös hud.
 • Stretchmärken – de oestetiska band de flesta av oss har någonstans på kroppen är faktiskt ärr som orsakas av brustna kollagen- och elastinfibrer. Det är svårt att dra åt lös hud nära stretchmärken.
 • Näring – glödande, slät hud börjar i tarmen. Vitaminbrister är en vanlig orsak för sträckt hud.

Hur kan man spänna hyn igen?

Det finns inget magiskt sätt att behandla huden på över en natt, men några saker kan hjälpa över en längre tid.

Träna

Medan viktträning inte krymper eller förstärker huden så hjälper den att ersätta förlorat fett med ny muskelmassa istället. Din hud kommer att se jämnare ut och du själv kommer att känna dig starkare och friskare. Bra hjälpmedel kan vara att skaffa en vibrationsplatta som vi skrivit om här!

Eller köpa träningsredskap. Just nu finns många bra kampanjen på träningsredskap hos Sporttema => Klicka här för aktuella erbjudanden just nu!

träna bort lös hud

Ansiktsyoga

Stora träningsbara muskler är en sak, små oåtkomliga partier en annan. 

För att dra åt en lös panna, kinder eller haka kommer det inte att göra mycket att lyfta vikter.

Trots att det inte finns mycket forskning kring det, svär många utövare på att ansiktsyoga faktiskt fungerar för att få fastare hud i ansiktet.

ansiktsyoga - fastare hud i ansiktet

Lotions och krämer

Krämer och speciella lotions inte kommer att ändra på saken på en dag men de ka ge en subtil åtstramning. Det är särskilt bra på att plumpa tunn, torr hud.

 • Retinoider / Retinol – kommer du ihåg hur kollagen håller huden stark och tät? Retinoider/retinol skyddar hudens kollagenfabriker.
 • Kollagen – ett annat alternativ är att titta på kollagen direkt.
 • Druvkärnolja – en naturlig, växtbaserad lösning.
druvkärnolja

Kollagen kosttillskott och krämer

Kollagen finns både i kräm form som du smörjer in på huden och i tablettform som kosttillskott. Nedan presenterar vi några av kollagen produkterna som håller hög kvalitet.

Men vad är egentligen kollagen?

Kollagen är den vanligaste och vanligaste proteinformen i kroppen. Cirka en tredjedel av kroppens protein utgörs av kollagen.

Det finns i många vävnader, som i muskler, ben, senor, blodkärl och matsmältningssystemet.

Men när det pratas om kollagen, hänvisas man i allmänhet till kollagens fördelar för huden.

Hur produceras kollagen i kroppen?

När vi åldras producerar kroppen mindre kollagen. Bristen av kollagen resulterar i vanliga tecken på åldrande som rynkor, slapp hud som har tappat sin elasticitet och styva leder. Detta är tecken på att kroppen producerar mindre mängd av kollagen.

När kollagennivån är hög är huden mjuk, slät och fast.

Kollagen hjälper till:

 • att förnya hudcellerna och reparera sig själva
 • att hålla huden fuktig

Det är därför kollagen är en så pass viktig ingrediens inom hudvård.

Men det är viktigt att tänka på att kollagen är en stor molekyl som är för stor för att penetrera igenom hudens lager och bidra till nybildning av kollagen. Därför är många krämer obrukbara för detta syftet, mer än att binda fukt och återfukta huden. Hudkrämerna nedan, exempelvis Dr Organic Kollagen Probiotika Anti-agingkräm är kliniskt testad med 95 % dokumenterade resultat inom fyra veckor.

Kollagen kräm svart pärla med arganolja och aloevera
Med arganolja och aloevera
kollagen tillskott
För hudens elasticitet samt hår och naglar
Tillsatt vitamin C och zink
ASC-certifierad produktion
Kissed by ECO har ett stort utbud av olika kollagen krämer och andra ansiktskrämer, samt mycket mera inom hudvård.
Öka på och skydda kollagenet i kroppen

Hudceller är alltid i en cykel som skapas och förstörs. Men det finns vissa faktorer, till exempel miljön, som gör saken värre. Hårt väder, förorening, exponering för sol och till och med dammpartiklar kan skada huden. Skydda huden med solskyddscremer, hatt/keps och solglasögon. Kollagenet runt ögonen är extra känsligt så därför är det viktigt att använda solglasögon.

Rödljusterapi eller laserljusterapi på låg nivå (LLLT) har visat sig öka kollagentillväxten och förbättra rynkor och hudelasticitet.

Retinol är en annan typ av antioxidant som ofta används för att öka kollagennivåerna i huden. Det hjälper till att öka livslängden på kollagen, samt blockera vissa enzymer som förstör kollagen.

Antioxidanter och Ginseng skyddar kroppen från fria radikaler. Antioxidanter kan finnas rikligt i naturen och i maten. Ginseng har också antiinflammatoriska och anti-oxidativa egenskaper.

Forskning visar även på att Aloe Vera som intas oralt har en bra inverkan på kollagen. Studien kan läsas här! Det är redan känt att Aloe Vera som smörjs in på huden efter solbränna läker huden. Resultaten i studien visade att produktionen av hyaluronsyra och kollagen nästan fördubblades hos deltagarna. Det var också en signifikant minskning av ansiktsrynkor. Det verkar som att Aloe Vera faktiskt stimulerar de rätta cellerna att växa.

MSM pulver vid viktnedgång och hudproblem

MSM står för metyl-sulfonyl-metan, en organisk svavelförening med formeln SO2(CH3)2.

MSM har massor av hälso fördelar, bland annat inom ledhälsa, skelett. MSM har även avgörande roll vid avgiftning och vid inflammatoriska besvär.

När det kommer till huden, så är det så att MSM producerar stora mängder kreatin och kollagen.

Mycket forskning har gjorts på MSM som visar på mycket god effekt på flertalet hudåkommor såsom psoriasis, eksem. rosacea, dermatit, akne och mjäll.

‎Tillskott av MSM kan taspå upp till 3,000mg dagligen, vilket verkar vara effektivt för att minska symtom på artros och ge antioxidantiskt skydd till kroppen. Det är osäkert om högre kompletterande doser ger bättre effekt än 3,000mg, så det bästa är att inte hålla sig till över den maxdosen.‎

Forskning 1, 2

msmpulver viktnedgång
100 % rent och naturligt svavel.

Kollagen i mat

Du kan också naturligt få ämnen som gör att kollagen produceras. Här är exempel på olika naturliga produkter som gör att kollagen skyddas och att produktion av kollagen kan förbättras:

Blåbär, grönt te, yerba mate, lakritsextrakt, mullbärsextrakt, granatäpplextrakt, kaffeextrakt, astragalus, kanel, basilika, oregano och timjan.

Massage och jaderoller

Fans av jaderoller, ansiktsscrubs och ansiktsmassage kan intyga att gnugga på huden ökar blodflödet – och blodflödet främjar korrekt cellfunktion.

Jaderollen är en gammal traditionell kinesisk medicin. 

Det är viktigt att börja med ett rent ansikte. Använd medeltryck och ta dig tid för detta.

Hals: Arbeta från halsen och uppåt. Använd den stora ovala sidan och rulla upp och ner mot halsen, från ena sidan till den andra med medelstort tryck, för att starta lymfsystemet. 
Käken: Använd även här den stora ovala sidan, flytta till käken och börja i mitten av hakan. Arbeta från mitten av hakan över mot öronsnibben och gör fem till sex pass på varje område när du masserar upp ansiktet. Upprepa på andra sidan. 
Panna: Flytta sedan till pannan med den större ovala sidan. Börja i mitten. Arbeta från mitten över mot sidan av pannan, kör fem till sju pass och upprepa på andra sidan. Korsa sedan genom att börja vid ögonbrynen och gå uppåt mot hårfästet. Flytta jaderollern över pannan. 
Ögon: Använd den mindre änden med medeltryck och rulla försiktigt från det inre hörnet mot det yttre hörnet, upp mot pannbenet. Se till att få med underområdet. Rulla fram och tillbaka, cirka 10 gånger. Upprepa sedan vid andra ögat. 

 

Kosttillskott för huden

Vägen till mjukare hud är friskare hud. Kosttillskott hjälper.

 • Vitamin C – din kropp behöver C-vitamin för att göra kollagen.
 • Kollagenhydrolysat – intag av kollagen hjälper din hud att slå tillbaka mot åldersrelaterade påsar och rynkor.
 • Protein – en av kroppens mest grundläggande byggstenar. Det stärker dina ben, naglar och, ja – din hud! Aminosyrorna i protein (lysin och prolin) hjälper kroppen att pumpa ut kollagen.

Få bort underhudsfett

Snabb viktminskning orsakar lös hud, men ibland kan huden se lös ut på grund av envis fett. Underhudsfett ligger direkt under din hud och kan få saker att se lite lösa ut.

Här är ett test: Nypa hängande hud mellan två fingrar. Är det tjockare än några millimeter? Om så är fallet har du har mycket underhudsfett. Att gå ner några kilo till kan fixa huden.

Ringa in proffsen

Gå till ditt närmaste spa eller hudläkare för dessa icke-invasiva behandlingar för hårsträckning.

 • Kemiska behandlingar – en av de äldsta kändisar i boken. Kemiska peeling får ditt yttre hudlager att skalas bort och avslöjar glänsande, mjukare hud under.
 • Ultraljudshudspänning – en behandling, känd som ulterapi, stimulerar kollagenproduktionen genom att värma upp hudens djupaste lager. Det är bäst för att strama upp slapp hud nära dina ögon, nacke och haka.
 • Radiofrekvens – radiofrekvensbehandlingar värmer hudens yttre skikt (det lösa).
 • IPL / RF-kombination – att kombinera intensivt pulserat ljus (IPL) och radiofrekvensbehandling (RF) är ett utmärkt sätt att skjuta upp både ytan och djupa hudlager för maximal kollagenproduktion.
 • Ablativ laseröverföring – är som en kemisk peeling plus ultraljudstramning. Ditt övre hudskikt skalas bort medan laserns värme kickstartar kollagenproduktion under.
 • Neuromodulatorer – oavsett om du kallar det en neuromodulator eller neurotoxin, fryser dessa injektioner musklerna så att rynkor slappnar av och slätar ut tills lösningen går av. Det är en tillfällig korrigering (åtminstone till nästa injektion).

slapp hud på magenKroppskonturer

Ibland är inga botemedel och spabehandlingar i hela världen inte tillräckligt effektiva för att dra åt och krympa lös hud. I dessa fall kan kroppskonturerande operationer vara ett alternativ.

För den här kosmetiska operationen kommer din läkare att göra ett snitt och skära ut extra fett och hud innan du syr tillbaka dig. Det är en ganska allvarlig behandling som innefattar sjukhusvistelse och lång återhämtningstid. Rådfråga med din läkare.

Avslutande ord

Lös hud kan vara frustrerande, särskilt om du har arbetat hårt för att gå ner i vikt. Men det finns sätt att hantera de lösa delarna av kroppen. Kollagen är den största faktorn i hudens täthet och elasticitet. De flesta hudbehandlingar, från krämer till laseröverföring, fokuserar på att öka kollagenproduktionen.

Negativa livsstilsförändringar kan hindra kollagen från att produceras ner ännu mer. Ta dina vitaminer och byt ut hård hudvård för produkter med näringsrika, beprövade ingredienser.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *