Sup bräda – Sommarens roligaste vattensport

sup bräda

Du har redan provat det mesta vad gäller vattensporter?
Du älskar äventyr, frihet och framförallt vatten?
Då ska du definitivt hoppa på den nya sommartrenden Stand Up Paddle Board.

Här ger vi dig svar på vanliga funderingar kring köpet av SUP bräda och vad du bör tänka på för att välja rätt.

Innehållsförteckning

Vad är en sup bräda?

En sup bräda/ SUP-bräda eller sup board står för Stand-Up-Paddling och är en uppblåsbar paddle board. Liksom namnet avslöjar, står du upprätt på brädan och tar dig fram samt styr över vågorna med en paddel. Som all ny och trendig utrustning finns det ett havJ av variationer av SUP brädor i flera snygga färger att välja mellan. De flesta brädor är mellan tre och fyra meter långa i uppblåst tillstånd och kan utrustas med en löstagbar sittdyna med ryggstöd. På denna typ av sup board får två vuxna eller en vuxen och ett barn plats.

Fun eller Sport? = funsport

Varför inte båda delarna? Oavsett i vilken form du befinner dig i; vältränad eller lite lagom osportig, nybörjare eller proffs. Sup brädan är en funsport som passar alla åldrar. Du tränar både balans och styrka och har samtidigt roligt.

Sommarens nya trend väntar på att upptäckas av dig!

paddelbräda

För vem passar sup brädan?

Det är enkelt att lära sig att stå på en SUP bräda. Den finns i olika storlekar för både barn och vuxna vilket gör att SUP brädan är en kul aktivitet för hela familjen. SUP brädan är dessutom en funsport som går att utveckla. I början vill du kanske prova på att paddla i en sjö, för att sedan gå vidare till större vågor på havet. För mer avancerad åkning går det även utmärkt att rida på vattnet t.ex. i en fors.  SUP brädan ger en perfekt fitnessträning och finns till och med som tävlingsgren.

Så är SUP brädan konstruerad

Tillverkad av elastisk PVC material i dubbelt skikt och med paddel av aluminium, är brädan mycket slitstark och tål både slag och törnar. Du står stabil på halkfritt underlag och en löstagbar fena hjälper till att hålla riktningen när du paddlar. Med den tillhörande säkerhetslinan är du förankrad vid brädan så att denna inte kan glida ifrån dig om du skulle falla i vattnet.

Fördelar

SUP brädan är uppblåsbar och i hopvikt tillstånd väger den bara runt 8 kg. Den är lätt att ta med på semestern och kan med fördel packas in i bilen, husbilen eller båten. Eller varför inte ta den med på buss- eller tågresan? Upptäck ditt närområde. Släng på dig din SUP-ryggsäck och cykla till närmsta bäck eller sjö. Möjligheterna är många och bara bristen på nyfikenhet hindrar dig från att paddla var som helst i naturen. SUP brädor finns i olika storlekar upp till knappt fyra meter i längd och tål en total vikt mellan ca. 100-170 kg.

Nackdelar

En stand up paddle board är inte helt billig. De flesta brädor kostar runt 2500 – 3500 kr. Eftersom de är gjorda av gummimaterial kan det i värsta fall gå hål i dem. Till alla SUP brädor ingår ett reparations-kit. Naturligtvis måste den pumpas upp före användningen och luften släppas ur innan den kan packas in i den tillhörande väskan eller ryggsäcken.

Tillbehör till paddelbrädan

Med din paddleboard medföljer olika tillbehör. Ofta finner du en väska eller en ryggsäck där den hopvikta boarden passar tillsammans med paddel, reparationskit, pump, lina och fenor. Så kallade D-ringar, oftast flera, är fastsatta på brädan. Här kan du haka fast allt från en

wet-bag med torr kläder, vattenflaska eller till och med en minikylväska. Ytterligare tillbehör som kan köpas till är exempelvis en säte med ryggstöd och speciella anti-halk sockar och vattenhandskar.

Hur pumpar man på bästa sätt upp en sup bräda?

Vid köp av SUP bräda ingår en pump. Det finns både elektriska och manuella pumpar på marknaden och kanske vill du investera i en starkare pump för att snabbare komma ut på vattnet. Det tar mellan 4-12 minuter att pumpa upp en board med en manuell pump. Dessa finns i princip i tre utföranden varav en av de första två oftast levereras med din bräda.

Single hup pump – En billig variant av luftpump. Beroende på storlek tar det längst tid att pumpa upp en SUP bräda med denna pump. Vissa brädor levereras med en single hup pump. Kanske väljer du att uppgradera till en starkare pump för att spara på krafterna.

Doubble hup pump – Här pumpas luft in i brädan när handtagen på pumpen trycks ner, men även när de dras upp. Brädan fylls snabbare med luft. Oftast är detta den form av pump som ingår i leveransen.

Tripple hub pump – En stark pump som blåser upp en SUP bräda 30-50 % snabbare än övriga pumpar. 300 liter luft fyller en medelstor bräda på ca 3,5 minuter. Den är utrustad med ett uttag för att efter användandet hjälpa till att pressa ut luften ur brädan. Eftersom det går betydligt snabbare med en Tripple hub pump än övriga pumpar, lämpar den sig särskilt bra om du behöver pumpa upp flera paddle boards efter varandra. Denna pump är dessutom dyrare än övriga modeller.

Så väljer du rätt sup bräda för dina behov:

Modeller av SUP brädor av god mellanklasskvalitet:

Greatwhite Paddleboard SUP300 – tillverkad av Greatwhite of Sweden AB

Fakta:

Beskrivning

En mycket stabil paddleboard som med en spetsigare för, gör att den tar sig fram snabbare på vattnet. Färre paddeltag betyder mer kraft och längre färdsträcka. En perfekt bräda för både nybörjare och erfarna åkare.

I de fyra små D-ringarna baktill kan du spänna fast din wet-bag, vattenflaska eller andra tillbehör. I fören hittar du ytterligare en D-ring som lämpar sig för att sätta fast en tamp. Brädan har bärhandtag och två fasta fenor på sidorna som ger mycket bra stabilitet när du färdas på vattnet.

sup300

I leveransen ingår: ryggsäck, pump och manometer (läser av lufttrycket), en 2-delad paddel, fångrem, löstagbar fena och ett reparations-kit.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *