Tungt att andas?

tungt att andas

Det kan finnas olika anledningar till att man har problem med andningen. Det kan handla om till exempel astma, kol, förkylning, oro och ångest och mycket annat. Oavsett vad det beror på så kan andningsproblem vara mycket besvärligt, inte minst när det pågår under en längre tid.

Vid långvariga andningsproblem är det förstås viktigt att ta reda på orsaken. Om man inte vet varför man har andningsproblem bör man uppsöka en läkare, för att utesluta allvarliga sjukdomar och kunna få rätt behandling. Men ibland kvarstår andningsproblemen trots behandling, och andra gånger kan de vara svårare att behandla – till exempel om de är tillfälliga, eller kommer vid oro och ångest.

Här kommer du att få lära dig mer om vad du kan göra om det är tungt att andas, hur andningsträning går till, hur du tränar lungorna vid kol, vad som kan hjälpa dig att göra det lättare att andas och mycket annat.

Innehållsförteckning

Varför är det svårt att andas?

Att det är svårt att andas kan bero på många olika saker. Ibland handlar det inte om fysiska sjukdomar och åkommor, utan om psykiska besvär – stress och utmattningssyndrom kan till exempel göra det svårt att andas djupt, oro och ångestsjukdomar kan göra det svårt att andas och så vidare.

Andra orsaker till att det är svårt att andas kan vara till exempel astma, virusinfektioner, lunginflammation, KOL, akut eller kronisk hjärtsvikt, blodpropp i lungorna, lungkollaps, oregelbunden hjärtrytm, lågt blodvärde och så vidare.

Det finns såväl allvarliga sjukdomar som kan orsaka andningsproblem, men också mindre allvarliga – om än besvärande – åkommor. Därför är det förstås viktigt att uppsöka läkare om man upplever andningsproblem, framför allt om man inte har en förkylning eller liknande som kan orsaka andningssvårigheterna.

Om man redan vet vad andningsproblemen beror på så finns det en del saker man kan göra själv, även om det i första hand är viktigt att få behandling om det är möjligt. Andningsövningar kan ibland vara effektivt vid andningsproblem – antingen som komplement till behandling, eller när det inte finns någon behandling.

Något som också är viktigt är att ha ett riktigt bra inomhusklimat. Se luftrenaretest.se för mer information om luftrenare.

Andningsövningar lungor

Andningsövningar

Andningsövningar kan många gånger hjälpa om man har problem med andningen. Hur stor skillnad som andningsövningar kan göra är förstås individuellt, och det beror även på orsaken till andningsproblemen.

Det finns många olika typer av andningsövningar, och de kan fungera olika bra för olika andningsproblem. Många andningsövningar har flera fördelar – till exempel att man blir lugn och avslappnad. Detta är förstås även en fördel om andningsproblemen beror på ångest, oro eller stress.

Det positiva med andningsövningar är att de är enkla att göra, och helt ofarliga. Du kan alltså utan problem prova dig fram för att hitta en andningsövning som fungerar för dig. Och det är just det du kan behöva göra också – prova dig fram. Om en andningsövning känns svår eller jobbig så är det bara att avbryta, och sedan kan du testa en annan.

Exempel på andningsövning:

Träna lungorna vid kol

Många som har KOL tycker att andningsträning är mycket effektivt. Just andningsövningar brukar vara en viktig del i behandlingen när man har KOL, och för att få hjälp med just detta kan man gå till en sjukgymnast till exempel.

Även här finns en hel del olika övningar som kan vara effektiva. Det kan dock vara bra att tänka på att skadorna inte kan repareras helt, men att andningsövningar kan göra en hel del – inte minst förbättra livskvaliteten. Det kan också göra att man kan börja träna – vilket också är viktigt att göra när man har KOL – eller helt enkelt orkar mer i vardagen.

Exempel på andningsövning vid KOL:

WellO2 andningsapparat hjälper

81% av testpiloterna rekommenderar WellO2. WellO2 kombinerar andning med motstånd och vattenånga. Motståndet vidgar luftvägarna och stärker andningsmuskulaturen, vilket förbättrar andningskapaciteten.
Toppsäljare

WellO2 Andningsapparat

Andningsapparater hjälper väldigt många som har problem med andningen, oavsett om det är kroniska eller tillfälliga andningsproblem. WellO2 är en mycket bra andningsapparat som är både prisvärd och enkel att använda.

WellO2 kan användas om man har astma, KOL eller andra sjukdomar som påverkar andningen. Den kan också användas vid förkylningar som orsakar andningsproblem, eller vid oro och ångest till exempel.

WellO2 passar också perfekt för den som tränar eller motionerar. Den kan då lindra irritation och skydda andningsorganen när du tränar i utmanande miljöer, till exempel vid kall eller torr luft och inomhus. Men det finns andra fördelar med att använda WellO2 regelbundet – den hjälper nämligen till att stärka andningsmuskulaturen och förbättra prestationsförmågan.

Även den som sjunger eller på annat sätt använder sin röst mycket i sitt arbete kan ha användning av WellO2. Den hjälper till så att rösten inte utmattas lika fort, vårdar stämbanden och kan även användas för att öppna upp rösten. Används den regelbundet så förstärks andningsmuskulaturen och röstresurserna.

WellO2 är enkel att använda. Man andas ut i den, och sedan andas man in luften från den. Då skapas ett andningsmotstånd och samtidigt avger andningsmaskinen varm ånga till luftvägarna. Att andas med motstånd stärker andningsorganen och den varma ångan öppnar upp och fuktar andningsvägarna. Detta gör att andningen och välbefinnandet förbättras på flera sätt, med samma produkt.

En stor fördel med WellO2 är att det inte är någon stor, klumpig maskin som tar upp mycket plats i hemmet och är krånglig att använda. Tvärtom faktiskt – den är liten och smidig, kan enkelt hållas i händerna, och är mycket enkel att använda. Det gör det enkelt att använda den regelbundet, eller vid behov för den som bara behöver den någon gång ibland.  

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *